Kohtaanto-ongelmaan ratkaisuja kohtaamalla
Kohtaanto- ongelma tarkoittaa tilannetta, jossa työpaikkoja on tarjolla, mutta työnhakijoilla ei ole tarvittavia taitoja tai koulutusta täyttämään näitä paikkoja. Myös meidän alueellamme Länsi-Uudellamaalla halutaan etsiä ratkaisuja parempaan alueelliseen työllistymiseen.
Navigaattori-hankkeessa tavoittelemme hyvin toimivaa kokonaisuutta, jossa riittävä määrä olennaisia työmarkkinoiden palasia (osaamista, työntekijöitä, osuvaa ja osaavaa rekrytointia, markkinointia) toimii alueella riittävän hyvin. Koska palapeli ei itsestään rakennu, on hyvä tutkia, missä tietoa, taitoa tai toimintaa pitää lisätä tai parantaa. Ideoita kannattaa hakea myös tutun ja tavallisen ajatuskaavan ulkopuolelta.
Navigaattori-hankkeen tavoitteita kohtaanto-ongelman ratkaisuiksi
Navigaattori-hankkeessa ratkaisuja etsitään sekä räätälöimällä työnhakijoille henkilökohtaista tukea koulutuksiin ja työnhakuun että kuuntelemalla yritysten erilaisia tarpeita rekrytointiin ja yritystoimintaan liittyen. Pyrimme solmimaan sitoutuneempia kumppanuuksia erilaisten toimijoiden välillä ja uskomme sen synnyttävän yhteistoimintaa, ideoita ja yhtenäisempää toimintakulttuuria.
Hankkeen aikana meillä on mahdollisuus myös järjestää räätälöityjä täsmäkoulutuksia yritysten tarpeisiin ja tutkia, millaisia työllistymisen esteitä voimme madaltaa työnhakijoille ja löytää heidän elämäntilanteeseensa sopivia ratkaisuja.
Olemme Vihdissä perustamassa torin laidalle yhteistoimintapistettä, jossa myös fyysisesti on tarjolla mahdollisimman laajaa palvelua työnhakijoille sekä yrittäjille. Nyt kartoitamme tarpeita ja seuraavaksi haemme mahdollisimman käytännönläheisiä tapoja edistää kohtaamista sekä kohtaantoa.
Yhteisöt ovat merkittäviä kohtaamisen rakentajia
Kohtaamiseen päästään useiden eri keinojen yhteisvaikutuksin. Toivomme erilaisten toimijoiden, myös järjestökentällä, löytävän tavan omassa toiminnassaan tukea koko yhteisömme, alueemme hyvinvointia. Eri yhteisöilläkin on paljon mahdollisuuksia tuottaa yhteistä hyvää myös kohtaantohaasteeseen.
Työllistyminen tuo talouskasvua yksilölle ja yrityksille, yhteisölle, mutta aktiivisuutta ja hyvinvointia luodaan ihmisten välisiä kohtaamisia lisäämällä, joka tuottaa muita bonuksia toteutuessaan. Järjestöissä tai yksityishenkilönä voidaan tukea eri ihmisryhmiä monilla tavoilla. Tuki voi olla tapahtuma, uusi toimintamuoto tai henkilökohtainen tuki. Kohtaamalla voimme lisätä ymmärrystä, jakaa tietoa; opettaa kieltä, vähentää yksinäisyyttä, kohentaa itsetuntoa ja samalla kokea itse itsemme tarpeelliseksi. Onnellisuus ja hyvinvointi syntyy merkityksellisyydestä, jota muiden auttaminen tutkitusti tuottaa.
Kirjoittaja:
Iiris Nurmo
Palvelukoordinaattori, Vihdin Navigaattori-tiimi